Toerisme

Usquert heeft ook de toerist het nodige te bieden. Van verblijfsaccomodaties en horeca tot meerdere culturele erfenissen en bezienswaardigheden. De streek kenmerkt zich vooral door de rust die de omgeving uitstraalt. Al fietsend of wandelend kunt u dat zelf ervaren.

Bed & Breakfast

Overzicht van bed & breakfast mogelijkheden in Usquert.Lees meer

Gemeentelijk verzorgingsgesticht

Verzorgd worden in een huis met rijke geschiedenis
Contact: www.hetgemeentelijkverzorgingsgesticht.nlwww.hetgemeentelijkverzorgingsgesticht.nl

 

Restaurants

Visrestaurant “Het Gemeentehuis” (tevens Kegel- en Partycentrum)

Raadhuisstraat 35. Contact: 0595 - 42 35 05, www.visrestaurant-usquert.nlwww.visrestaurant-usquert.nl

Café ’t Zielhoes Noordpolderzijl

Zijlweg 4. Contact: 0595 - 42 30 58, www.zielhoes.nlwww.zielhoes.nl

Bezienswaardigheden

Het Berlagehuis

Het voormalige raadhuis van Usquert, gebouwd in 1930, is een architectonisch monument dat werd ontworpen door de beroemde bouwmeester H.P. Berlage.
Het naar hem vernoemde raadhuis is één van de twee door hem uitgevoerde ontwerpen in de provincie Groningen en het enige raadhuis dat Berlage ooit bouwde.
Zie ook: het Berlagehuis en de stichtingstichting.

Noordpolderzijl

Ten noorden van Usquert ligt het kleinste vissershaventje van Nederland: Noordpolderzijl met het nostalgisch bruin café ’t Zielhoes.
De oude sluis vormt tezamen met een op de dijk aangebracht steenmozaiek een kunstwerk (ter herinnering aan de dijkverhoging in 1980-1985). Zie ook: Noordpolderzijl.

Molen Eva

De koren- en pelmolen Eva stamt oorspronkelijk uit 1818 en is na een brand in 1891 herbouwd. De ‘Eva’ heeft de grootste kap van de provincie Groningen en is nog steeds in bedrijf (geopend op zaterdagmiddag van 13.00-17.30u en op afspraak). Zie ook: Molen Eva.

N.H.Kerk

De enige kerk van Usquert is gewijd aan Petrus en Paulus en dateert in de huidige vorm uit de 11e of 12e eeuw. De huidige toren werd in 1868 gebouwd omdat de oorspronkelijke toren dreigde in te storten. Kerk en toren zijn in de periode 1988-1990 gerestaureerd. De kerk is sinds 1977 bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zie ook: De N-H Kerk.

Helwerder Wierden

Een magische plek liggend ten zuiden van Usquert.
Helwerd is een tweekoppige wierde en is waarschijnlijk al voor de jaartelling ontstaan op de hogere delen van de oeverwallen van de Fivel.
Op het terrein kunt u een korte wandeling maken. Staat u op de wierde dan bent u drie meter geklommen en heeft u een prachtig uitzicht over het landschap. Zie ook: Wierde helwerd.

Meer Culturele erfenissen en bezienswaardigheden.

De Snuisterij - Vintage & Retro, boven Groningen

Een propvol oergezellig winkeltje met vintage, retro, curiosa, verzamelobjecten en rariteiten. Uren kijk- en koop plezier! U kunt ook heerlijk gaan vertoeven op het terras of binnen aan de gelagtafel, bij het houtkacheltje met een kopje koffie of thee (zelfbediening). Boermanjeweg 9. Contact: 0595 - 42 38 52, www.desnuisterij.nlwww.desnuisterij.nl


Architectuur Route Villadorp met Plattegrond download

De objectenroutewww.renedeboer.com van ruimtelijk vormgever René de Boer start bij de toegang naar de tennisbaan aan de Raadhuisstraat en eindigt bij de begraafplaats aan de Zijlsterweg.

Recreatie

Usquert en omgeving bieden volop mogelijkheden voor recreatie, ook ongeorganiseerd buiten het rijke verenigingsleven. Wat dacht u van wandelen of kanoën? Informatie over wadvaren of wadlopen (georganiseerd) kunt u in Het Zielhoes krijgen.

Fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen: zowel de ANWB route LF 10 (Waddenzee van Noordzeekust tot Nieuweschans) en Kiek over Diekwww.muziekverenigingboreas.nl voor fietsers, het Pronkjewailpadwww.muziekverenigingboreas.nl voor wandelaars, als de ANWB Wad- en Marenroute voor automobilisten voert langs Noordpolderzijl en Usquert.
In de directe omgeving van Usquert heeft Het Groninger Landschap meerdere verstilde plekjes in eigendom verworven.
Stap daar eens uit of af om de rust op u in te laten werken…

Afdrukken