Commonwealth kerkhof

Op het kerkhof van Usquert zijn de lichamen begraven van dorpgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven lieten voor volk en vaderland.Lees meer

Het zijn de militaire piloot Pieter Tako Bierema, die uit de lucht werd geschoten op de eerste dag van oorlog, en de verzetsmensen Pieter Hut, Harco van Oosten en Allert Elema die door verraad om het leven kwamen.
Hun namen staan vermeld op de herinneringsplaquette van vlak na de oorlog, ter nagedachtenis aan hun inzet.
Sinds 1993 maakt de plaquette deel uit van een herinneringsmonument aan de Raadhuisstraat. In Usquert zijn straten naar deze gesneuvelde dorpsgenoten genoemd.
Naast deze dorpsgenoten liggen op het Commonwealth kerkhof begraven de geallieerde soldaten W. Turley uit Canada, I.N. Stirton uit Groot Brittannië en een onbekende Brit. Ook heeft de Duitse Elise Dietsche hier haar laatste rustplaats gekregen. Zij werd dodelijk getroffen aan boord van een Duits schip dat door geallieerden op het Wad werd beschoten.
Drie aanvankelijk op het kerkhof begraven Duitse soldaten zijn na de oorlog herbegraven op het Duitse oorlogskerkhof te Ysselsteyn (L).

Afdrukken