Hotel "de Landbouw"

Hotel "De Landbouw" werd één jaar na de voltooiing van de spoorlijn Groningen - Roodeschool (1894) gebouwd ten behoeve van de vaak rijke reizigers.

Usquert was vroeger immers een rijk dorp met een gemiddeld inkomen dat tot de top van Nederland behoorde, hoewel dat slechts bij enkelen was geconcentreerd. Het hotel was voorzien van een doorrit met paardenstal en een koetshuis. Als neventak bestierde de eigenaar een hengstenhouderij.Lees meer

Foto's van diverse kampioenen sieren de wanden van het in authentieke stijl bewaarde gebleven café, dat de erkenning heeft gekregen van "bruin café". Met name de gerestaureerde gelagkamer is van grote schoonheid met de grote porseleinen biertap en de grote spiegel achter de tap. In 2000 is het pand aangewezen als Rijksmonument vanwege de cultuur- en architectuur-historische waarde.
Het café verloor haar functie in 1978 en is helaas niet te bezichtigen. Op verzoek van de Vereniging voor Dorpsbelangen Usquert wordt hierop periodiek een uitzondering gemaakt gedurende culturele evenementen. Te noemen zijn de viering van het 100-jarige bestaan van de spoorlijn, toen een ouderwetse stoomtrein het traject weer aflegde en het station van Usquert aandeed voor een tussenstop. Ook bij recente evenementen van Dorpsbelangen, zoals Monumentaal Usquert, is Hotel De Landbouw geopend.

Afdrukken